Slik fikk jeg lavere rente på forbrukslånet

Penger

Et forbrukslån kan være nødvendig i ny og ne, som da jeg fikk en uforutsett verkstedregning på 30 000 kroner i en periode hvor privatøkonomien ikke var på sitt beste. Akkurat når man da står der og er nødt til å betale for reparasjonene har man kanskje ikke så alt for mange valg, og jeg tok opp et forbrukslån som viste seg i etterkant å være et ganske så dyrt et. I tillegg ble det sløst penger fra lånet på klær, solbriller og andre unødvendige ting!

For med en effektiv rente på 25 prosent minner det mer om et ganske dårlig kredittkort, og rentekostnadene var nokså høye. Men selv om man har tatt opp et dyrt forbrukslån så betyr det ikke at man skal slå seg til ro med den høye renten ut nedbetalingsperioden. Det gjorde ikke jeg – og jeg sparte ganske mange kroner!

Refinansiering til et nytt lån

Og det du må gjøre for å få lavere rente på forbrukslånet, er ingen komplisert sak. Dessverre fungerer det dårlig å forhandle med banken, ettersom man ved usikrede lån sjeldent vil senke renten. Dette avhenger naturligvis noe av hvilken bank man har, men vår erfaring er at dette viser seg å være vanskelig. Derfor vil den enkleste løsningen være å søke om et nytt lån i en annen bank.

Dette kalles for å refinansiere, og det du gjør er ikke verre enn å ta opp et nytt lån på tilsvarende sum som du allerede skylder den andre banken din. Jeg hadde betalt ned 5000 av lånet da jeg refinansierte, og tok dermed opp et nytt lån på 25 000 kroner. Jeg valgte en bank som ikke har etableringsgebyrer på sine lån, noe som gjorde at det ikke kostet meg noe å flytte over lånet til den nye banken. Genialt!
Hos den nye banken fikk jeg en solid effektiv rente på 14 prosent. Med andre ord fikk jeg nesten halvert rentekostnadene mine, og en liten tur innom en nedbetalingskalkulator ga meg svaret jeg ville ha. Totalt i løpet av nedbetalingsperioden ville jeg spare nærmere 10 000 kroner på at jeg byttet bank.

Forbrukslån med lav rente finner du på Finansportalen

Hva skal til for å refinansiere et forbrukslån?

Som nevnt er det ingen komplisert sak å refinansiere et forbrukslån. Jeg brukte vel anslagsvis 10 minutter på prosessen, og signerte med BankID for å fullføre lånesøknaden mens jeg først var i gang. Siden du fikk et forbrukslån hos en annen bank, så er sjansene store for at du får innvilget søknaden også i den nye banken. Mange banker har også egne skjemaer for refinansiering, og de fleste vil derfor ta over deg som kunde med glede.

Ett unntak er dersom du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Dette er nok den største «deal breakeren» for bankene, og de fleste banker vil avslå søknaden din hvis så er tilfellet. Derfor er det viktig – og jeg understreker viktig – å alltid betale regningene innen forfall. Oppdager du at du kommer til å slite med betalingene, så gjelder det å kontakte banken så tidlig som mulig. Å refinansiere så tidlig som mulig er også viktig for å unngå å havne i betalingstrøbbel.

Husk at du også kan refinansiere boliglånet!

De beste norske kredittkortene

Kredittkort

Dersom du tenker på å skaffe deg et kredittkort eller mer informasjon om hvilke kredittkort som tilbys, da har du kommet inn riktig dør. Her kan du få tips og råd om fordelene og ulempene med de ulike kredittkortene, og hva du bør velge. Det kan være fristende å velge det første man ser, men det er ikke alltid dette er så smart. Det kan være mange fordeler man da går glipp av.

Men er kredittkort nødvendig?

Det er alltid kjekt å ha et ekstra kredittkort i baklomma. Spesielt dersom du er flink med å bruke det, og ikke overskrider grensen du og kreditoren har blitt enige om. Da kan det komme godt med når bilen står med motorhavari eller det elektriske anlegget i huset må utbedres. I stedet for å bruke hele lønninga på å betale sure fordringer, kan man heller jevne ut beløpet på en lengre periode. Det gjør situasjonen ikke bare denne måneden mye enklere, men også for de kommende månedene, da man slipper å falle etter.

Betal ned når du kan

Når man endelig har fått kredittkortet sitt og har kommet i gang med å bruke det, vil man få en månedlig faktura som du skal betale inn til en viss dato. Og dersom du ikke velger å benytte deg av det som kalles utsatt betaling, slipper du også å bli belastet for ekstra renter. Er det likevel en måned eller to du har mindre penger, kan du uansett betale minimumskravet, som i dag ligger på rundt 2-3% av oppbrukt kreditt. På den måten kan du betale inn mer når du igjen har fått en større månedslønn.

Handel på internett

Dette har blitt mer og mer populært i dagens samfunn, og det trenger ikke være eksotiske varer fra et annet land. Men dersom den gamle TVen blir for liten nå til fotball-VM setter i gang, kan man både få betalingsutsettelse og spare penger fordi man betalte med kredittkortet som var knyttet til selskapet. Det kan være smart, slik at man frigjør penger til de vanlige regningene. Hent TV-en på nærmeste forhandler og få VM-heltene i super oppløsning og farger!

Sikkerhet som kredittkortet gir deg

Det gjelder først og fremst handel på nett. Når det skjer at man ikke får et produkt man har bestilt, vil kredittselskapet erstatte tapet, dersom du handlet på kreditt, det foreligger en mangel og du har forsøkt å løse saken selv først.

Så hvilke kredittkort er de beste for nordmenn?

Utvalget av kredittkort er stort, i en jungel av kreditorer og selskaper som vil tilby deg den beste avtalen. Noen avtaler bør man definitivt styre unna, mens andre er mye bedre enn de skulle tilsi. Hos oss kan du finne en god oversikt over mange av de kredittkortene vi synes er best.

Før du tar den endelige avgjørelsen, bør du uansett sette deg inn i kredittkortets vilkår og lese gjennom betingelsene. Det kan du gjøre ved å sammenligne kredittkortene for ting som effektiv rente, etableringsgebyr og andre gebyr, betalingsfrie måneder, minimumsbeløp også videre.

Smålån

Smålån

Smålån er en unik type lån, som gir deg muligheter. Du kan få finansiering til de små tingene her i livet og denne låneformen øker bare i popularitet. Et smålån er forbundet med mindre risiko enn ved større låneforpliktelser, naturlig nok, og det er lettere å forhandle om rentene. Det er mange smålån på markedet, og din fremtidige økonomi, kan ha stor nytte av å sammenligne de ulike alternativene du har å velge mellom.

Smålån til de små tingene i livet

Smålån er mindre lån, i form av forbrukslån eller kredittkort, som du kan bruke på hva du vil. Når vi snakker om smålån så er det ikke mangfoldige titusener av kroner, men heller de mindre lånene som 5.000 kr., 10.000 kr. og kanskje 30.000 kr.

Les også: Visste du at kredittkort kan brukes over hele verden?

Felles for alle, er at smålån ikke er en type lån du vil ha langsiktig, men i et kortsiktig perspektiv. Du har selvfølgelig muligheten til å låne med lang nedbetalingstid, men det vil koste deg betraktelig mye mer, enn hvis du har kort nedbetalingstid på smålånet.

Smålån med mindre renter

Smålån med mindre beløp utbydes av en hel rekke aktører, og du vil se det er en større konkurranse blant bankene i dette segmentet. Mer konkurranse er godt nytt for forbrukeren, fordi du har muligheten til å forhandle om de rentene du blir tilbudt.

Smålån blir typisk brukt til forbruk. Spar penger der du kan og ha sunt lånevett, fordi du behøver ikke  låne mer penger enn nødvendig. For eksempel, hvis du har lest en artikkel om ting  gjøre i New York, så kan du spare mye bare på å bruke rabattkoder til hotell og flybilletter.

Hvordan finne smålån

Smålån utbydes av en hel rekke aktører på markedet, og du kan spare noen kroner på å sjekke tempen på rentene. Send ut flere søknader og se hva som er det reelle tilbudet du får. Ofte, vil en bank gjerne reklamere med lave renter, men med bakgrunn i din økonomi får du tilbudt skyhøye renter på lånet ditt.

Et smålån skal helst ikke ha for høye renter, selv om det ikke er like risikofylt som ved større lån. Renten du blir tilbudt på lånet vil være avhengig av din personlige økonomiske status, men du kan prøve å forhandle ned.

Les også: Slik søker du om forbrukslån

En god ide, er å sammenligne smålån og finne den beste renten, eller flere med gode renter, og sende ut søknader. Det er ikke alltid rentene er utslagsgivende for hvilket lån som velges og du bør ta en personlig vurdering av hvilket lån som passer for deg.

Et smålån kan gi deg penger til å finansiere småting i hverdagen, men lån med måte og hold nedbetalingstiden så kort som mulig. Det sparer deg for penger i det lange løp. Et smålån er et lån uten sikkerhet og du kan bruke de lånte pengene på hva du vil.

 

 

 

Vanskelig å få et båtlån?

Båtlån

Om du har en eller flere betalingsanmerkninger er det ofte umulig å få lån. Dette gjelder nesten uansett hva du vil låne til. Og det er selvsagt et problem for dem som gjerne vil bli kvitt gjelden sin. Derfor er den beste løsningen å bli kvitt den gjelden, som er skyld i anmerkningen. Dette er ikke alltid like enkelt. Betalingsanmerkningen har ofte kommet på grunn av mislighold av gjeld, noe som igjen skyldes at en ikke har hatt høy nok inntjening. Men, ting forandrer seg og økonomien har kanskje blitt litt bedre.

Søk om et lån til refinansiering

For å bli kvitt betalingsanmerkninger, kan du søke om et lån til å refinansiere gjelden din. Det finnes enkelte banker som tilbyr slike lån selv om du har en betalingsanmerkning. Får du godkjent lånesøknaden din, kan du betale gjelden din og betalingsanmerkningen skal slettes med en gang. Du bør alltid sjekke at det faktisk blir gjort. Be om å få en bekreftelse på at anmerkningen er slettet. Etter anmerkningen har blitt slettet, kan du søke om båtlån om du mener du har økonomien til å betjene enda et lån. Med et forbrukslån kan du låne inntil kr 500 000 og bruke pengene til hva du måtte ønske, også til kjøp av en ny eller brukt båt. Et slikt lån kan nedbetales over 15 år og velger du den maksimale nedbetalingstiden, så bør ikke de månedlige ytelser bli veldig store.

Båtlån med sikkerhet

Et annet alternativ, er å stille med sikkerhet for et båtlån. Med sikkerhet er bankene ofte mer villige til å gi deg lån og gjøre unntak. Så har du muligheten for å stille med sikkerhet i form av pant i egen bolig, kan dette være en bra løsning. Du bør vurdere om du kan låne nok til å få refinansiert den gjelden som er skyld i betalingsanmerkningen samt til kjøp av båt. Fordelen med et båtlån med sikkerhet er at renten er en del lavere. Renten på et forbrukslån er gjerne på rundt 14-17%, mens et lån med sikkerhet i egen bolig kan være 5-7% lavere. Det blir fort til en del penger i året, noe som vil gi deg en romsligere økonomi.

Visste du at kredittkort kan brukes over hele verden?

Kredittkort

Med et kredittkort kan du betale for varer og tjenester over hele verden. Faktisk finnes det mer enn 35 millioner brukersteder som godtar Visa eller Mastercard som betalingsmiddel. Det finnes også andre typer kredittkort, som Diners Club, som var det første kredittkortet i verden, American Express og de litt mer ukjente kortene Discover og JCB. Spesielt det siste kortet er veldig populært i Asia. Men her hjemme er det uten tvil Visa som er det mest utbredte kortet og dette gjelder også på verdensplan, med Mastercard på en ganske solid andreplass, ikke langt bak.

Hva er egentlig et kredittkort?

Et kredittkort er, som navnet sier, et kort med en fastsatt kredittramme som du har fått fra banken eller kredittkortselskapet. Det finnes et stort antall ulike kredittkort i Norge i dag, men i utgangs-punktet så fungere de på samme måten. Når du søker om kortet søker du samtidig også om en kredittramme og etter en kredittvurdering så vil banken enten godkjenne kredittrammen eller tilby deg en mindre kredittramme. Du kan da bruke pengene som er på kredittrammen og disse låner du i prinsippet av banken. Du må huske på at pengene selvsagt skal betales tilbake og dette må gjøres når du får regningen fra banken. Du har gjerne mellom 45-50 dagers rentefri kreditt, hvilket betyr at betaler du hele fakturaen til forfall, så har du faktisk lånt pengene aldeles gratis. Men det er også mulig å betale en mindre del av regningen eller betale den noe senere, men da begynner det å løpe på renter. Og nettopp renten på et kredittkort er en av de store ulempene, da den ofte er på mellom 20-30%. Det er derfor viktig å huske på når du er ute på shopping, at har du tenkt deg å utsette betalingen litt ekstra, så kan det bli dyrt med rentene.

Hvorfor ha et kredittkort?

Det er flere fordeler med et kredittkort, spesielt når du er på reise eller skal handle på nettet. Dette er vel også den viktigste årsaken til at flere og flere folk anskaffer seg et kredittkort. Når du skal kjøpe varer på nettet vil du være bedre sikret om du har betalt med et kredittkort og dine varer enten ikke kommer likevel eller det er noe feil med dem. Da kan du stoppe en betaling, men har du betalt med et vanlig bankkort da har pengene allerede blitt trukket av kontoen din. En annen fordel med å betale med kredittkortet når du handler på nettet, er at du hos mange kortselskaper får rabatt i en lang rekke butikker på nettet. Da sparer du penger når du handler det du skal kjøpe.

Når det gjelder reiser, så er fordelen at du med et kredittkort slipper å skulle ut med mye penger i depositum til hotellreservasjonen eller leiebilen. Om du ikke har et kredittkort vil du i de fleste tilfelle måtte betale for reservasjonen på forskudd ved at dine penger blir hevet fra din bankkonto når du reservere hotellrommet eller bilen. Med et kredittkort vil beløpet kun bli reservert på kortet, og du vil fortsatt ha samme beløp disponibelt. Dette er en ting mellom hotellet eller bilutleieselskapet og kredittkortselskapet.

Slik søker du om forbrukslån

Forbrukslån

Du har sikkert allerede sett det mange steder; de mange reklamene for forbrukslån. Denne typen lån har blitt veldig populære de senere år og de fleste banker og finansieringsselskaper tilbyr forbrukslån. Det er enkelt å søke og dette er en av grunnene til at lånene har blitt populære. En annen grunn er at du ikke trenger å stå til ansvar for andre enn deg selv når det gjelder hva du skal bruke pengene til. Du må heller ikke stille sikkerhet for lånet. Dermed kan lånet brukes til det meste, uansett om du ønsker å pusse opp hjemme, bytte ut hvitevarene eller refinansiere kredittkortgjelden. Men ikke alt er positivt med forbrukslån.
Før du søker om et forbrukslån så bør du sette opp et budsjett, slik at du vet at du har råd til å betjene lånet. Et lån koster penger og må betales tilbake innen en bestemt årrekke. Hvor lenge du kan bruke på nedbetalingen varierer, men mange tilbyr hele 15 års nedbetalingstid. Men, før du velger 15 år som nedbetalingstid så bør du huske på at rentene løper i hele perioden. Så selv om du betaler mindre, månedlige avdrag ved å velge 15 års nedbetaling, så betyr det også at du betaler en del mer i renter.

Omkostninger ved et forbrukslån

Som nevnt så er et forbrukslån ikke gratis. Det er noen kostnader ved et slikt lån og disse varierer fra bank til bank. En ting er etableringsgebyret du må betale for opprettelse av et lån. Dette vil bli lagt til selve lånebeløpet og er typisk på mellom kr. 500 og kr. 1000. Så må du betale et termingebyr hver måned på rundt kr. 40. Gebyret er bankens pris for administrasjon av lånet. Men den største kostnaden er renten. Det er ikke uvanlig å måtte betale mellom 14-18 % i effektiv rente på et forbrukslån. Mange banker tilbyr renter fra 7,9 %, men dette er den nominelle renten før andre kostnader har blitt tatt med. Husk på at det er den effektive renten som er prisen på lånet. I tillegg må du ha en ganske høy inntekt og lite eller ingen gjeld om du skal få tilbudt den laveste rentesatsen.

Det praktiske

Når du skal søke om lån, så bør du søke hos flere ulike banker og finansieringsselskaper. Alternativt kan du søke hos en låneformidler. Denne vil sende din søknad ut til en rekke banker og du vil så motta tilbud på et forbrukslån fra de banker som mener de kan innvilge søknaden din. Hvor mye du kan låne hos den enkelte banken vil være forskjellig, men mange banker tilbyr lån på inntil kr. 500 000. Når du fyller ut søknadskjemaet velger du også hvor mye du ønsker å låne og så vil den enkelte banken vurdere hvor mye du får låne, om de kan godkjenne søknaden din. Så snart du mottar lånetilbud fra en eller flere banker, så bør du sjekke alle vilkårene slik du at har det beste sammenligningsgrunnlaget. Da kan du enkelt sammenligne rentenivå, nedbetalingstid, gebyrer og andre faktorer som har noe å si for hvilke lån du bør velge til slutt.

To bra kredittkort for deg under 20 år

Kredittkort

Mange som har fylt 18 år søker om et kredittkort. Grunnene til dette kan selvsagt være mange, men flere oppdager også at det ikke er helt så enkelt å få godkjent søknaden. De fleste kredittkortselskapene har nemlig som krav at du må ha fylt 20 år, og det er også flere som har 23 år som aldersgrense.
Men, det er fortsatt mulig å få godkjent søknaden selv om du kun er 18 eller 19 år gammel. Husk at du må ha en fast inntekt, ikke ha registrert noen betalingsanmerkninger og du må bo i Norge. Vi har funnet frem til to bra kredittkort for deg som er under 20 år.

Bank Norwegian

Med dette visakortet får du 45 dagers rentefri betalingsutsettelse og reiseforsikring inkludert. Kredittgrensen er på kr 100 000. Det kan brukes gratis i alle butikker og du kan ta ut kontanter gratis i utlandet. Samtidig opptjener du 1% i Cashpoints hos Norwegian når du betaler med kortet. Disse Cashpoints kan du bruke til å betale for flybilletter hos Norwegian. En snarvei til rimeligere ferie.

re:member

re:member Mastercard blir ofte kåret som det beste kredittkort i mange tester. Og for deg under 20 år er det også et bra alternativ om du ønsker et kredittkort. Kredittgrensen er på hele kr 150 000, du får 45 dagers rentefri betalingsutsettelse og reiseforsikringen er også inkludert. Det koster ingenting å bruke kortet i butikken, men du må betale gebyr for å ta ut kontanter. Når du er på shopping, kan du få rabatt i mer enn 300 butikker, noe som kan gjøre shoppingen litt rimeligere. Hvilke steder dette gjelder kan du se på hjemmesiden til re:member.