Slik fikk jeg lavere rente på forbrukslånet

Penger

Et forbrukslån kan være nødvendig i ny og ne, som da jeg fikk en uforutsett verkstedregning på 30 000 kroner i en periode hvor privatøkonomien ikke var på sitt beste. Akkurat når man da står der og er nødt til å betale for reparasjonene har man kanskje ikke så alt for mange valg, og jeg tok opp et forbrukslån som viste seg i etterkant å være et ganske så dyrt et. I tillegg ble det sløst penger fra lånet på klær, solbriller og andre unødvendige ting!

For med en effektiv rente på 25 prosent minner det mer om et ganske dårlig kredittkort, og rentekostnadene var nokså høye. Men selv om man har tatt opp et dyrt forbrukslån så betyr det ikke at man skal slå seg til ro med den høye renten ut nedbetalingsperioden. Det gjorde ikke jeg – og jeg sparte ganske mange kroner!

Refinansiering til et nytt lån

Og det du må gjøre for å få lavere rente på forbrukslånet, er ingen komplisert sak. Dessverre fungerer det dårlig å forhandle med banken, ettersom man ved usikrede lån sjeldent vil senke renten. Dette avhenger naturligvis noe av hvilken bank man har, men vår erfaring er at dette viser seg å være vanskelig. Derfor vil den enkleste løsningen være å søke om et nytt lån i en annen bank.

Dette kalles for å refinansiere, og det du gjør er ikke verre enn å ta opp et nytt lån på tilsvarende sum som du allerede skylder den andre banken din. Jeg hadde betalt ned 5000 av lånet da jeg refinansierte, og tok dermed opp et nytt lån på 25 000 kroner. Jeg valgte en bank som ikke har etableringsgebyrer på sine lån, noe som gjorde at det ikke kostet meg noe å flytte over lånet til den nye banken. Genialt!
Hos den nye banken fikk jeg en solid effektiv rente på 14 prosent. Med andre ord fikk jeg nesten halvert rentekostnadene mine, og en liten tur innom en nedbetalingskalkulator ga meg svaret jeg ville ha. Totalt i løpet av nedbetalingsperioden ville jeg spare nærmere 10 000 kroner på at jeg byttet bank.

Forbrukslån med lav rente finner du på Finansportalen

Hva skal til for å refinansiere et forbrukslån?

Som nevnt er det ingen komplisert sak å refinansiere et forbrukslån. Jeg brukte vel anslagsvis 10 minutter på prosessen, og signerte med BankID for å fullføre lånesøknaden mens jeg først var i gang. Siden du fikk et forbrukslån hos en annen bank, så er sjansene store for at du får innvilget søknaden også i den nye banken. Mange banker har også egne skjemaer for refinansiering, og de fleste vil derfor ta over deg som kunde med glede.

Ett unntak er dersom du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Dette er nok den største «deal breakeren» for bankene, og de fleste banker vil avslå søknaden din hvis så er tilfellet. Derfor er det viktig – og jeg understreker viktig – å alltid betale regningene innen forfall. Oppdager du at du kommer til å slite med betalingene, så gjelder det å kontakte banken så tidlig som mulig. Å refinansiere så tidlig som mulig er også viktig for å unngå å havne i betalingstrøbbel.

Husk at du også kan refinansiere boliglånet!

Slik søker du om forbrukslån

Forbrukslån

Du har sikkert allerede sett det mange steder; de mange reklamene for forbrukslån. Denne typen lån har blitt veldig populære de senere år og de fleste banker og finansieringsselskaper tilbyr forbrukslån. Det er enkelt å søke og dette er en av grunnene til at lånene har blitt populære. En annen grunn er at du ikke trenger å stå til ansvar for andre enn deg selv når det gjelder hva du skal bruke pengene til. Du må heller ikke stille sikkerhet for lånet. Dermed kan lånet brukes til det meste, uansett om du ønsker å pusse opp hjemme, bytte ut hvitevarene eller refinansiere kredittkortgjelden. Men ikke alt er positivt med forbrukslån.
Før du søker om et forbrukslån så bør du sette opp et budsjett, slik at du vet at du har råd til å betjene lånet. Et lån koster penger og må betales tilbake innen en bestemt årrekke. Hvor lenge du kan bruke på nedbetalingen varierer, men mange tilbyr hele 15 års nedbetalingstid. Men, før du velger 15 år som nedbetalingstid så bør du huske på at rentene løper i hele perioden. Så selv om du betaler mindre, månedlige avdrag ved å velge 15 års nedbetaling, så betyr det også at du betaler en del mer i renter.

Omkostninger ved et forbrukslån

Som nevnt så er et forbrukslån ikke gratis. Det er noen kostnader ved et slikt lån og disse varierer fra bank til bank. En ting er etableringsgebyret du må betale for opprettelse av et lån. Dette vil bli lagt til selve lånebeløpet og er typisk på mellom kr. 500 og kr. 1000. Så må du betale et termingebyr hver måned på rundt kr. 40. Gebyret er bankens pris for administrasjon av lånet. Men den største kostnaden er renten. Det er ikke uvanlig å måtte betale mellom 14-18 % i effektiv rente på et forbrukslån. Mange banker tilbyr renter fra 7,9 %, men dette er den nominelle renten før andre kostnader har blitt tatt med. Husk på at det er den effektive renten som er prisen på lånet. I tillegg må du ha en ganske høy inntekt og lite eller ingen gjeld om du skal få tilbudt den laveste rentesatsen.

Det praktiske

Når du skal søke om lån, så bør du søke hos flere ulike banker og finansieringsselskaper. Alternativt kan du søke hos en låneformidler. Denne vil sende din søknad ut til en rekke banker og du vil så motta tilbud på et forbrukslån fra de banker som mener de kan innvilge søknaden din. Hvor mye du kan låne hos den enkelte banken vil være forskjellig, men mange banker tilbyr lån på inntil kr. 500 000. Når du fyller ut søknadskjemaet velger du også hvor mye du ønsker å låne og så vil den enkelte banken vurdere hvor mye du får låne, om de kan godkjenne søknaden din. Så snart du mottar lånetilbud fra en eller flere banker, så bør du sjekke alle vilkårene slik du at har det beste sammenligningsgrunnlaget. Da kan du enkelt sammenligne rentenivå, nedbetalingstid, gebyrer og andre faktorer som har noe å si for hvilke lån du bør velge til slutt.