Slik fikk jeg lavere rente på forbrukslånet

Penger

Et forbrukslån kan være nødvendig i ny og ne, som da jeg fikk en uforutsett verkstedregning på 30 000 kroner i en periode hvor privatøkonomien ikke var på sitt beste. Akkurat når man da står der og er nødt til å betale for reparasjonene har man kanskje ikke så alt for mange valg, og jeg tok opp et forbrukslån som viste seg i etterkant å være et ganske så dyrt et. I tillegg ble det sløst penger fra lånet på klær, solbriller og andre unødvendige ting!

For med en effektiv rente på 25 prosent minner det mer om et ganske dårlig kredittkort, og rentekostnadene var nokså høye. Men selv om man har tatt opp et dyrt forbrukslån så betyr det ikke at man skal slå seg til ro med den høye renten ut nedbetalingsperioden. Det gjorde ikke jeg – og jeg sparte ganske mange kroner!

Refinansiering til et nytt lån

Og det du må gjøre for å få lavere rente på forbrukslånet, er ingen komplisert sak. Dessverre fungerer det dårlig å forhandle med banken, ettersom man ved usikrede lån sjeldent vil senke renten. Dette avhenger naturligvis noe av hvilken bank man har, men vår erfaring er at dette viser seg å være vanskelig. Derfor vil den enkleste løsningen være å søke om et nytt lån i en annen bank.

Dette kalles for å refinansiere, og det du gjør er ikke verre enn å ta opp et nytt lån på tilsvarende sum som du allerede skylder den andre banken din. Jeg hadde betalt ned 5000 av lånet da jeg refinansierte, og tok dermed opp et nytt lån på 25 000 kroner. Jeg valgte en bank som ikke har etableringsgebyrer på sine lån, noe som gjorde at det ikke kostet meg noe å flytte over lånet til den nye banken. Genialt!
Hos den nye banken fikk jeg en solid effektiv rente på 14 prosent. Med andre ord fikk jeg nesten halvert rentekostnadene mine, og en liten tur innom en nedbetalingskalkulator ga meg svaret jeg ville ha. Totalt i løpet av nedbetalingsperioden ville jeg spare nærmere 10 000 kroner på at jeg byttet bank.

Forbrukslån med lav rente finner du på Finansportalen

Hva skal til for å refinansiere et forbrukslån?

Som nevnt er det ingen komplisert sak å refinansiere et forbrukslån. Jeg brukte vel anslagsvis 10 minutter på prosessen, og signerte med BankID for å fullføre lånesøknaden mens jeg først var i gang. Siden du fikk et forbrukslån hos en annen bank, så er sjansene store for at du får innvilget søknaden også i den nye banken. Mange banker har også egne skjemaer for refinansiering, og de fleste vil derfor ta over deg som kunde med glede.

Ett unntak er dersom du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Dette er nok den største «deal breakeren» for bankene, og de fleste banker vil avslå søknaden din hvis så er tilfellet. Derfor er det viktig – og jeg understreker viktig – å alltid betale regningene innen forfall. Oppdager du at du kommer til å slite med betalingene, så gjelder det å kontakte banken så tidlig som mulig. Å refinansiere så tidlig som mulig er også viktig for å unngå å havne i betalingstrøbbel.

Husk at du også kan refinansiere boliglånet!

Vanskelig å få et båtlån?

Båtlån

Om du har en eller flere betalingsanmerkninger er det ofte umulig å få lån. Dette gjelder nesten uansett hva du vil låne til. Og det er selvsagt et problem for dem som gjerne vil bli kvitt gjelden sin. Derfor er den beste løsningen å bli kvitt den gjelden, som er skyld i anmerkningen. Dette er ikke alltid like enkelt. Betalingsanmerkningen har ofte kommet på grunn av mislighold av gjeld, noe som igjen skyldes at en ikke har hatt høy nok inntjening. Men, ting forandrer seg og økonomien har kanskje blitt litt bedre.

Søk om et lån til refinansiering

For å bli kvitt betalingsanmerkninger, kan du søke om et lån til å refinansiere gjelden din. Det finnes enkelte banker som tilbyr slike lån selv om du har en betalingsanmerkning. Får du godkjent lånesøknaden din, kan du betale gjelden din og betalingsanmerkningen skal slettes med en gang. Du bør alltid sjekke at det faktisk blir gjort. Be om å få en bekreftelse på at anmerkningen er slettet. Etter anmerkningen har blitt slettet, kan du søke om båtlån om du mener du har økonomien til å betjene enda et lån. Med et forbrukslån kan du låne inntil kr 500 000 og bruke pengene til hva du måtte ønske, også til kjøp av en ny eller brukt båt. Et slikt lån kan nedbetales over 15 år og velger du den maksimale nedbetalingstiden, så bør ikke de månedlige ytelser bli veldig store.

Båtlån med sikkerhet

Et annet alternativ, er å stille med sikkerhet for et båtlån. Med sikkerhet er bankene ofte mer villige til å gi deg lån og gjøre unntak. Så har du muligheten for å stille med sikkerhet i form av pant i egen bolig, kan dette være en bra løsning. Du bør vurdere om du kan låne nok til å få refinansiert den gjelden som er skyld i betalingsanmerkningen samt til kjøp av båt. Fordelen med et båtlån med sikkerhet er at renten er en del lavere. Renten på et forbrukslån er gjerne på rundt 14-17%, mens et lån med sikkerhet i egen bolig kan være 5-7% lavere. Det blir fort til en del penger i året, noe som vil gi deg en romsligere økonomi.